Friday, February 20, 2015

ZAŠTO PLATNENE PELENE...

Korištenje jednokratnih pelena u higijeni naše djece, koje je danas gotovo univerzalno u svim zemljama, ima negativan odraz na našu okolinu, a često i direktno na zdravlje djeteta, stoga je od izuzetne važnosti upoznati roditelje s negativnim aspektima jednokratnih pelena te ih osvijestiti o postojanju prirodne alternative koja ima manje negativan utjecaj na zdravlje našeg planeta i naše djece, a i na naš novčanik.

Bez obzira jeste li o alternativi jednokratnim pelenama počeli razmišljati kako biste barem djelomično rasteretili kućni budžet, jer ste zabrinuti zbog mogućih negativnih posljedica koje korištenje jednokratnih pelena može imati na zdravlje vašeg djeteta ili zbog zabrinutosti sve većim zagađenjem i uništavanjem Zemlje, a možda i zbog svega navedenog, pozivamo vas da se upoznate s platnenim pelenama – alternativom koja je bolja za bebu, za vas i za naš okoliš.

ZDRAVLJE

Jednokratne pelene

• Iako na reklamama čujemo da je suha guza = dobra guza, zapravo je prljavština ono što uzrokuje pelenski osip. Jednokratne pelene upijaju veliku količinu tekućine pa su roditelji u iskušenju da ih mijenjaju rjeđe. No koliko dugo želite da Vam dijete bude u PRLJAVOJ peleni? Prljava pelena je jednostavno prljava pelena. Čak i za jednokratne pelene postoje upute za mijenjanje svakih 3 sata. 

Istraživanja su pokazala slijedeće podatke za SAD:

1955. god – manje od 10% beba imalo je pelenski osip
1991. god – 78% beba je imalo pelenski osip

Vjerojatni razlozi za povećanje pelenskog osipa masovnim korištenjem jednokratnih pelena su: alergijske reakcije na kemikalije, nedostatak zraka, viša temperatura, prerijetko mijenjanje pelena jer roditeljima izgledaju suho.

• Jednokratne pelene koje sadrže parfeme, povezane su s tegobama pri disanju kod astmatičara.

• Pregrijavanje za 1oC koje se događa u jednokratnim pelenama, u vrijeme kad se dječacima još razvijaju testisi, može utjecati na kasniju neplodnost.

• Pošto dijete u jednokratnim pelenama nije svjesno svojih fizioloških funkcija, jer se tekućina odmah upije – djeca koja koriste jednokratne pelene puno kasnije se odviknu od pelena. Nekad je bilo nezamislivo da dijete troši XXL pelene do tri i više godina, sad je to uobičajena pojava.

• Bebini intimni dijelovi su u kontaktu s pelenama 24 sata na dan, dvije i pol godine (mame, zamislite da morate sintetičke higijenske uloške nositi toliko dugo!). Jednokratne pelene sadrže niz hemikalija, od onih kojima se postižu visokoupijajuća svojstva, do nekih u tragovima koje su čak visokotoksične:


NATRIJEV POLIAKRILAT   je superupijajuća tvar koja se u kontaktu s vodom pretvara u gel

- možete ga naći u obliku komadića poput mekanih kristalića na bebinoj guzi – kod nekih beba izaziva alergijsku reakciju

- nastavlja upijati vodu do 100 puta svoje težine i na odlagalištima

- upija tekućinu i iz bebine kože pa je suši

- izbačen je iz proizvodnje tampona, jer aktiviran određenom bakterijom izaziva Sindrom toksičnog šoka

- ako ga beba proguta više od 5 grama, može biti smrtonosan                            


DIOKSIN  je nusprodukt izbjeljivanja celuloze klorom, a nalazi se u tragovima i u pelenama

- jedna od najtoksičnijh tvari koje je proizveo čovjek

- sastojak je bojnih otrova

- povezan je s defektima pri rođenju, spontanim pobačajima, genetskim promjenama

- kancerogen je


 TBT   je hemikalija koja se smatra zagađivačem okoliša

- visoko je toksična

- prodire kroz kožu i ima efekt sličan hormonima

- šteti imunološkom i hormonalnom sustavu

- povezuju je sa kasnijom sterilnosti kod dječaka

Platnene pelene

Platnene pelene izrađuju se od prirodnih materijala i ukoliko se pravilno održavaju ne sadrže kemikalije koje mogu štetiti djetetovom zdravlju. Koriste se sa zaštitnim gaćicama koje propuštaju zrak pa bebina guza dovoljno "diše" i ne pregrijava se.


JEDNOSTAVNOST UPOTREBEVećina ljudi pri spomenu "pelene" pomisli na četvrtaste pelene kakve su imale naše bake, prale rukama, iskuhavale, peglale… Tu sliku možete jednostavno prekrižiti. Moderne pelene su izgledom i jednostavnošću upotrebe više nalik na jednokratne nego na bakine pelene.• Sašivene s nekoliko slojeva u oblik kojeg uopće ne treba slagati, samo se čičak-trakom ili gumbićima ("drukerima") pričvrste oko guze.

• Ne treba ih peglati!  Ne treba ih iskuhavati!

• Neke čak imaju sašiven i vanjski nepropusni sloj, tzv. All-In-One pelene (vanjski sloj je od materijala koji propušta zrak, a tekućinu ne)

• One koje nemaju vanjski nepropusni sloj lakše se peru, ali zahtijevaju upotrebu mekanih nepropusnih zaštitnih gaćica.

• Bacanje bebine stolice u WC se može pojednostaviti upotrebom papirnatih listića.

• Kod platnenih pelena – iz iskustva mama – rjeđe procuri mokraća kraj nožice, i rjeđe procuri stolica novorođenčadi prema leđima.


TROŠKOVI

 Jednokratne pelene

MJESEČNO: za 166 kom - (kom 0,47KM)  prosječna cijena je 78 KM
ZA DVIJE I PO GODINE PELENAŠTVA TO JE: oko 5.000 komada pelena i 2.350 KM

Platnene pelene

Cijena platnene pelene uglavnom ne prelazi 20 KM,  a ukoliko ih kupujete od jednog proizvođača obično ima i popust na ukupnu količinu, tako da je potrebno za nekih 25 kom platnenih izdvojiti između 400 do 600 KM.
 Da, platnene pelene imaju i cijenu održavanja, troši se struja, voda i deterdžent, ali s obzirom na iskustva majki koje koriste platnene pelene na mjesečnom osnovu to ne pređe više od 15 KM "dodatnih" troškova održavanja pelena.
Što bi bilo oko 480 KM  za 2.5 godine pelenaštva, i kako god sa platnenim pelenama ne možete doseći cifru od 2.350 KM, osim ako niste veliki zaljubljenici u pelene pa radite custom made pelene koje su puno skuplje od onih koje postoje u prodaji kod raznih proizvođača.

Razlika: platnene pelene su 3 - 4 puta jeftinije, ne računajući da se mogu koristiti i za drugo, treće… dijete.


OKOLIŠ

Utjecaj pelena na okoliš može se mjeriti u proizvodnji, održavanju i odlaganju.
Platnene pelene

U proizvodnji platnenih pelena koristi se obnovljivi izvor – pamuk. Uzgoj pamuka daleko je blaži za okoliš od proizvodnje plastike i celuloze za jednokratne pelene. Osim toga, jednokratnih pelena je potrebno 200 puta više nego platnenih (5000 u odnosu na 25).

Kod održavanja platnenih pelena troši se voda i energija, no količine su ukupno daleko manje nego utrošak vode i energije kod proizvodnje jednokratnih pelena.

Za pranje platnenih pelena može se izabrati sredstvo koje je blago za okoliš, dok su opasne kemikalije koje se pojavljuju u proizvodnji jednokratnih neizbježne.

Platnene pelene može koristiti nekoliko djece, a nakon odlaganja su brzo razgradive – dovoljno je 6 mjeseci.


Jednokratne pelene

Proizvodnjom jednokratnih pelena troši se 230% više vode, 350% više energije, 830% više nerazgradivih sirovina, 9000% više obnovljivih sirovina i 400-3000% više zemlje za uzgoj tih sirovina. U proizvodnji se koriste opasne kemikalije (kao što je natrijev polakrilat), a u okoliš ispuštaju izuzetno opasne kemikalije (kao što su dioksin ili TBT).

Odlaganje jednokratnih pelena je sve veći problem, koji je višestruko opasan:

• Sadržaj pelena - fekalije, prema Svjetskoj Zdravstvenoj Organizaciji zabranjeno je bacati na smetljište. One su izvor raznih bakterija i virusa, uključujući i Hepatitis B i Polio koji se nalaze u stolici neko vrijeme nakon cijepljenja bebe. Čak i s jednokratnih pelena bi se stolica trebala očistiti i baciti u WC… no skoro svi roditelji je uredno pospreme u peleni u kantu za smeće.

• Pri raspadanju jednokratnih pelena u zrak otpušta se metan, staklenički plin koji iz milijardi bačenih pelena razvijenih zemalja znatno doprinosi globalnom zagrijavanju.

• Mnogi veliki gradovi su otkrili da im se više isplati sufinancirati roditelje pri kupnji platnenih pelena, nego se brinuti o ogromnim količinama pelena čiji odvoz i odlaganje moraju riješiti (primjeri u Austriji, SAD, Kanadi…)


Jeste li znali?

- u jednoj manjoj državi se godišnje potroši oko 70 milijuna jednokratnih pelena, za što roditelji izdvoje oko preko 330 000 000 KM

- jednokratne pelene su treće po redu u količini na smetljištima, iza novina i flaša

- za razgradnju jednokratne pelene potrebno je više od 500 godina, a skuplje "eko" jednokratne pelene nemaju uvjete na odlagalištu za bržu razgradnju jer nisu izložene suncu

- za proizvodnju 5000 pelena  koliko ih potroši jedno dijete, potrebno je posjeći nekoliko stabala te potrošiti 1600 l sirove nafte i 78000 l vodeJOŠ NEŠTO UKRATKO O PLATNENIM PELENAMA

Prljave pelene se drže u kanti s poklopcem u vodi (ili bez nje) s malo dodanog octa ili ulja čajevca.Zbog dodanog octa uopće ne smrde (a jeste li probali kakav miris imaju prljave jednokratne pelene,čak i ako su samo mokre?).

Kako su platnene pelene jednako jednostavne kod prematanja i odnošenja do kante, jedino što dodatno iziskuju je da se svaka tri dana trebaju premjestiti u perilicu i nakon pranja objesiti za sušenje. To odnosi ukupno 7 minuta prosječno dnevno, ili 20 minuta svaki treći dan. A time ste izbjegli odlazak u trgovinu zbog nabavke jednokratnih pelena.

Dovoljno ih je prati na 60oC, jer je to temperatura na kojoj se unište sve bakterije i gljivice.

Držati ih možete u košari pokraj stolića za prematanje, a mirišu i izgledaju - divno.

Kod pranja se ne koristi omekšivač jer smanjuje moć upijanja, umjesto toga se za omekšavanje može koristiti ocat.Tekst je preuzet i prilagođen sa Rodinog portala Platnene pelene: prirodno, jednostavno, ... bolje!
Slike: Izvor Pinterest
No comments:

Post a Comment